I have Decided/Keputusan muktamad

I would love to die being known as a person who stand by my principles. There are things that certain people do that I do not agree with altogether. If it is done without intention, it should be forgiven. But repetition of the action only tells me that it was INTENTIONAL!

I am stating my conviction to my principles right now that I shall not support directly or indirectly in anyway the people and their actions of the following nature:-

1. Greedy

Trying to hit it rich with dishonesty in pricing average quality rabbits. Just because they are imported does not mean they are show stoppers commanding thousands of ringgits.

2. Lies

It is all about dishonesty. And people like that should be shown the pits. Showing off a catalog of nice rabbits but when it is time to deliver, it is a totally different rabbit altogether. Many excuses are used – camera lighting, camera model, age of rabbits. WTF? A Holland Lop’s crown will not vanish into thin air like how Pedigree sent out from the USA vanishes in the airplane man! A rabbit do not have that of a drastic change in just 1 to 2 months. Who are you trying to freaking fool?

A rabbit really have 4 legs but sometimes legs go missing. What I mean is, when trying to get your money, they will tell you that the rabbit has got many GC Legs and the prices skyrocket. But when you get the rabbit, there isn’t a pedigree or even GC Legs. Again, excuses would be use saying that somewhere out there someone made a mistake.

Don’t OVER PROMISE UNDER DELIVER LahhHHhhhhhh……

——————————————————————————————————————————-

Tim nak pergi ke dunia akhirat dikenali sebagai seorang yang berpegang kepada prinsip kehidupan yang baik. Syurga atau neraka tidak peduli janji bila berada di bumi, nak jugak berkeras kepala berpegang kepada prinsip. Terdapat kejadian2 yang Tim tidak boleh diterima. Jikalau kata perkara2 ini berlaku sekali-sekala tanpa berniat jahat boleh dimaafkan. Akan tetapi bohong ditampal dengan kebohongan yang lebih besar lagi macam syarikat letrik korek dan tampal tak habis2.

Di sini, I nak melafazkan ikrar saya supaya tidak menyokong sama sekali orang2 dan perbuatan mereka yang keji secara langsung atau tidak langsung. Mereka adalah orang2 yang dilingkungi dalam kategori2 berikut:

1. Tamak

Skim cepat kaya asalkan namanya IMPOT. Kenapa bukannya berbillion-billion ringgit harga arnab? Sekadar ribu2 cukup ke makan? Jualkan arnab kualiti sederhana dengan harga ribuan ni tidak masuk akal langsung. Maklumlah, willing(stupid) buyer, willing(greedy) seller…

Jangan monyet…..

2. Penipu

Semuanya berkaitan dengan niat menipu dan berbohong untuk matawang semata2. Adakalanya, gambar dan arnab hidup yang dijual tidak selari. Jauh perbezaannya umpama bumi dengan angksa. Tu lah, katalog memang memberangsangkan dan meleleh air liur dibuatnya. Akan tetapi jaga2 modus operandinya, paling penting wang keluar dari kocek dulu. Bila sudah salah, keluar pulak perangai Si Toyolnya – “Tak It Or Leave It” pulak. Memang mengerikan hantu2 kelaparan matawang duniawi ini…

Dan ini adalah juga sambungan catatan semalam mengenai tattoo. Bila nampak gambar arnab cantik, tanya nombor tattoo supaya bila sampai ditangan nombornya sama. Jadi, penting tak ada tattoo? Buat Pengenalan sayang….tak puas hati boleh buat DNA test jugak sekaligus dapat tahu adakah itu anak arnab kesayangan anda….

Ada jugak alasan tak habis2 lagi bila orang mintak pedigree original. Pedigree original selalunya hilang semasa dalam perjalanan dari USA ke Malaysia. Wahai adik, jangan ambil manusia lain seperti katak bawah tempurung! I pun kirim surat guna PosLaju. Tak pernah tidak tiba. Takkan Syarikat Kurier USA begitu loyang. Berhentilah dengan semua pembohonganmu. Pecah belanga nanti…

Jadi, janganlah buat perjanjian yang tidak boleh ditunaikan.

Buat semua peminat2 arnab, jangan senang dibohong. Jangan sokong pembohong. Orang kata “take it or leave it”, LEAVE IT saja. Itu bukan apa yang telah dijanjikan kenapa paksa diri sendiri telan juga kepahitan dan orang lain lari ke bank dengan sewenang-wenangnya? Patut ke?

Pegang pada prinsip hidup! Berikan TIDAK yang kuat supaya beritahu pembohong ini, tidak mudah anda ditipu.

Berhati2 dan berjaga2 kerana semua ni Tim dah pernah hadapi dan harungi. Sekarang nak berkongsi bersama supaya jangan ambil jalan yang sama.

Advertisements

5 Comments

Filed under Community Service, Rabbit Show

5 responses to “I have Decided/Keputusan muktamad

  1. Memang sokong la Tim..bukan setakat yang tipu ribu2, yang ratus2 pun byk juga..Macam mana industri arnab kat Malaysia ni nak berkembang..But we have to stand together to keep our rabbit industry on the right track..

  2. dari dulu smpi skarang si pembohong org yg sama, n makin lama makin btambah bilangan si pembohong nie. dlm hal nie dua2 bersalah, si pembeli n penjual. pembeli-kurang pengetahuan, penjual-mata duitan =arnab jadi mangsa

  3. Kim

    Lah..Tim…useless to get all worked up for your love and concern of “unscrupulous” business people. I share your pain and concern with the issues posed by people making a quick few buck. In any case, I enjoy reading and looking at all the information in your site. I love the holland lops that you have..ooh so cute and precious! Do consider shifting your energy to promote what is proper and appropriate in breeding and caring for these loppies in providing knowledge and information for people who are interested and potential interested parties. Best wishes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s